Pepeni

Pepenii verzi se cultiva dar in camp prin semanat direct si pentru a obtine productii timpurii, infiintarea culturii se face prin rasadr produse in spatii cu dubla protejare sau in rasadnite calde.

Obtinerea rasadurilor se face prin semanat in cuiburi nutritive sau pe brazde de telina in luna martie. Terenul se pregateste din toamna urmand regulile bine cunoscute. Fertilizarea se face natural pentru a evita excesul de azot.

 

Continutul foarte scazut de grasimi si colesterol si nivelul mare de antioxidanti din pepene fac din fructul acesta cel mai bun aliat  in lupta cu radicalii liberi protejand in acest mod vasele de sange si impiedicand ingrosarea peretilor arteriali.

Pepenele rosu are in compozitia sa citrulina care se gaseste in general in coaja si este un aminoacid cu un rol important in relaxare. Citrulina are rolul de a relaxa si dilata vasele de sange si in acest mod este redus stresul oxidativ responsabil de cele mai multe procese inflamatorii care apar in corp.

Acesti antioxidanti alaturi de vitaminele din pepene au un rol activ in prevenirea mai multor tipuri de cancer printre care si cel de san, cancerului colorectal si de prostata, cancerul de plamani si cancerul de col uternic. Studiile arata ca femeile care consuma pepeni au mai putine riscuri de a face cancer mamar, pentru ca pepenele contine antioxidanti si compusi care distrug celulele canceroase.

Pepenele rosu are un rol important si pentru tratarea diferitelor infectii din organism printre care putem enumera si inflamatiile articulatiilor, consumul de pepene ajuta foarte mult la ameliorarea durerilor generate de osteoartrita si permit o mai buna flexibilitate a memebrelor.