Dovlecei

Dovlecelul este sursa perfecta de mangan si potasiu si poate oferi un aport important de vitamina B2, B6 si C. De asemenea contine si substante nutritive importante cum sunt fosforul si cuprul, acidul folic, zincul si fierul, calciul si vitaminele A si K. Sunt mai multe beneficii ale consumului de dovlecei.

 

Dovlecelul este bogat in fibre de calitate, apa si potasiu insa cu resurse modeste de sodiu. Dovlecelul are proprietati diuretice si se digera extrem de usor. De aceea dieta utilizand aceasta leguma este foarte bine tolerata de persoanele care au probleme cu digestia, probleme renale si probleme cardiace.

Continutul ridicat de carotenoizi din dovlecel face ca acesta sa fie remediul perfect pe baza de plante pentru problemele cu vederea. Are proprietati anti imbatranire foarte bune si poate imbunatati memoria reducand procesele infectioase.

Reduce riscul de infarct si accidente vascuare cerebrale datorita magneziului. Este benefici pentru scadera tensiunii arteriale. Dovlecelul este o sursa de fibre si cantitatea si calitatea lor variaza tinand cont de varsta dovlecelului. Dovleceii tineri contin pectina iar cei maturi contin celuloza. In plus, dovlecelul este un adevarat pansament gastric si este indicat in gastrite si ulcer dar si in alte afectuni apartinand aparatului digestiv.

Dovlecelul previne cancerul pulmonar si de colon. Datorita fibrelor imbunatateste metabolismul si previne cancerul pulmonar reducand simptomele de boli cum sunt hiperplazia benigna pre prostata.

Dovlecelul are rol antiiinflamator in osteoartrita, reumatism si poliartrita.